31 mei, 2015

EC Looptrainer les 13:

EC Looptrainer Les 12 Les 13

Lopen minder is vaak meer

 

De methode en de apparatuur heb ik zelf ontwikkeld. Vanuit revalidatie ook van toppers ben ik de afgelopen 20 jaar op het idee gekomen dat het met minder kan. Deze mensen hadden we 3 dagen per week in ons centrum. Zij gingen zo snel vooruit met de D2 training en werden met meer training niet veel beter. Gingen ze dan lopen als ze weer helemaal fit waren dan raakte ze geblesseerd omdat ze teveel liepen. Van een goede triatleet hoorde ik dat hij door zijn werk wat minder gelopen had en toch goed presteerde in een Ironman .  Naar aanleiding daarvan besloot  ik zelf met 4 weken voorbereiding een Ironman te gaan doen en dat is nog steeds mijn beste tijd ooit.

 

Dan ga je zoeken uiteindelijk zitten we nu in de buurt van 14 km voor recreanten en de toplopers laat ik niet meer dan 26 km lopen.. De vraag is waar ligt de grens van de hoeveelheid kilometers.

Het gekke is dat al train je weinig je de pijn van die ene dag wel aan kunt zonder al te grote blessures. Degene die van 35 en 30 komen raken vaak lang geblesseerd vooral de beginners, omdat ze vooraf al schade hebben gelopen.

 

De formule voor absolute beginners is dat je 35 minuten zonder schade kan lopen als je niet te gek zwaar bent en dit maar 10% kan toenemen per jaar is wel een goede richtlijn.

 

Op een gegeven moment hoe hard je ook traint wordt je niet meer beter. Als je gezond bent zit je gauw op 95% van wat je max. Dit gebeurd al  binnen een paar weken. Over talenten zeggen we “wat goed is komt snel”.

 

De grootste spelbreker in het lopen is het gewicht. 10 kilo meer dat kost dat je al gauw een uur. Geen trainer in de wereld die je een 1uur beter krijgt als je gewicht gelijk blijft.

 

Als je een marathon loop ongetraind maar je weet wel door een goede meting je hartslag voor onderweg dan kom je aan. Misschien scheelt dat maar 20 min in je eindtijd.

 

Voorwaarde voor mijn systeem is een goede test waarbij je de mogelijkheden ( talent) van iemand meet. Dan kan je aan de gang met een zuinig schema. Dus je traint vooral op de hartslagen die je onderweg tegen komt.

 

Op hoog tempo lopen doe je pas als je merkt dat je niet meer beter wordt voor een extra prikkel. Bij beginners leg je eerst de basis en duur 2 is daar heel geschikt voor.

 

Vaak zie je bij  looptrainers dat iemand die er 4 uur over doet dezelfde trainings hartslag krijgt als iemand die er 3 uur over doet.

 

De volgende punten spelen een rol in het lopen van een goede marathon:

 

Talent

Gewicht

Rust-, arbeid verhoudingen

Goede bepaling van het omslagpunt en maximaal vermogen

Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.