5 januari, 2016

Marathon Revolutie

Marathon Revolutie

Het boek Marathon Revolutie van auteur Stans van der Poel legt uit hoe je kan trainen voor de marathon (of een andere afstand), waarbij je tijdens je trainingen niet langer traint dan ca. 14 km.
Dat lijkt contra-intuïtief, in het boek wordt uitgelegd dat het eigenlijk heel logisch is.
En de resultaten bewijzen het, inmiddels hebben ruim 800 mensen (per 1 jan 2016) via deze methode voor de marathon getraind en deze zonder blessures uitgelopen.
Alle producten die horen bij de Marathon Revolutie van Stans van der Poel vind je op deze website.

Android

Download de app voor android.

iOS

Download de app voor iOS.

Buy

Koop nu een jaarabonnement voor de App in onze store.

 

De Marathon Revolutie App kan je met heel veel dingen helpen en we werken eraan om het steeds beter te maken.

Je bestelt de gebruikersnaam en het wachtwoord in onze winkel en je zorgt dat je de juiste hartslagmeterband hebt, BMi, Polar H7, Wahoo daarmee hebben we goede ervaringen. De BMi band kan ik je aanraden als je in de toekomst coach wilt worden want deze kan meer, zoals communiceren met je PC via een dongel.

Heb je de inlogcode, dan kan je deze invullen in de Marathon Revolutie App. Met deze codes kan je tevens inloggen op deze site.

Met de Marathon Revolutie app voer je de AT Run test uit om je omslagpunt te bepalen of je vult jouw AT met de hand in! Onderaan bij Test en Trainingsadvies kun je dan je resultaten invullen.

Uitleg Marathon Revolutie App

De App maakt gebruik van wat er wetenschappelijk bekend is over HRV. Nadat je een test gedaan hebt met de App kun je voortaan trainen op die waarden.  Je kunt oude testgegevens van bijvoorbeeld een SMA gebruiken en daarvan het omslagpunt  invullen bij Settings. Kom je dan laag uit, gebruik dan de waarden met de App gemeten. Van daaruit worden je persoonlijke inspanningsniveau’s berekend, zoals bekend is in (top)sport. Duur  2 is altijd geschikt om een goede basis conditie  te krijgen. Wil je specifiek dan kun je schema’s op de site maken.
  • Warming-up/Cooling Down spreken voor zich
  • Duur 1 is geschikt voor hele lange fietstochten en kun je dagelijks doen
  • Duur 2 is het meest efficiënt vooral als je naast sporten ook nog veel doet. 1 x in 48 uur
  • Duur 3 is behoorlijk pittig erg geschikt voor wielrenners die ook nog een berg op willen. 1 x 48 uur
  • Instensief zo nu een dan is een aanrader. Het herstel hiervan is 36 uur
Wil je het liefst trainen op de vorm van de dag, dan raden we je aan om de rustmeting te gebruiken. Als je de App start voor een rustmeting  van 6 min kunnen er de volgende teksten verschijnen: Relax, Rest en Active. Relax is daarbij het beste als er een rustmeting wordt uitgevoerd. Dit
betekent dat de HRV hoog is en het lichaam kan ontspannen en uitgerust is. Als er Rest in beeld komt of zelfs Active dan kunnen we het lichaam een handje helpen door goed te ademen. Na 6 minuten is de meting klaar en krijg je een melding over hoe je kunt trainen deze dag. Bij het starten van de inspanningstest kun je kiezen of de App rekening houdt met je rustmeting.
Het leuke van goed ademen is dat het lichaam ontspant en daardoor in de vetverbranding komt en heel veel klachten verdwijnen zoals beschreven in mijn boek “Chronische Vermoeidheid nooit meer”.
Zie onderstaand plaatje: Zeg tegen jezelf adem in, adem uit en even wachten met de volgende inademing. Je logboekje tijdens ademtherapie wordt bijhouden en je trainingen op de site. De beste manier om te ademen zie in de onderstaande tekening. Je hartslag moet altijd dalen van ademtherapie. Als dat niet gebeurt, dan zucht je te diep.
Marathon Revolutie ademtherapie ikhardloper

Daarna kun je trainen op basis van de vorm van de dag. Daarvoor moet je die dag eerst 6 minuten ademtherapie doen, dan wordt je niveau aangepast. Je ziet ook meteen na de rustmeting hoe je ervoor staat. Je wordt alleen vergeleken met je zelf na een aantal metingen. Het beste is om dit dagelijks te doen. De beste momenten zijn voor het slapen gaan en na het ontwaken. En extra wanneer je je opgejaagd voelt.

Op de website kun je kijken of je vooruit gaat of als je een drukke dag gehad hebt dat je wat rust moet nemen, zie onderstaand plaatje. Door in te loggen met je naam en code kom je daar. Je gaat naar Historie en daar kies je rest en de data die je wil zien. De amplitude is de HRV lichtblauw, groen je rusthartslag en rood de waarschuwing of je rustig aan moet doen of hard kunt trainen of werken. De rode loopt van  min 10 tot plus 0, daarna wordt de kleur groen. De lichtblauwe loopt van 5 tot 100 maar boven de 50 gaat het al aardig met je. De groene je rusthartslag heeft als norm 70. Het is mooi als de hartslag lager wordt, de amplitude hoger en waarschuwingen van je niveau in de plus gaan.
Rustmeting resultaten
Voor de training/sporten met name als je druk bent kun je beste zoveel mogelijk in duur 2 zitten. Dit is wetenschappelijk bewezen het niveau waar het lichaam het meeste in balans is en toch behoorlijk wat doet. 50% vet en 50% suiker. Alleen vetverbranding levert te weinig calorieën. Op de website als je kiest voor excercise kan je zien of je vooruitgaat. Want daar wordt alles bijgehouden.
Voor het meten van je vorm van de dag maken we gebruik van de HRV analyse.

Wat is HRV?

De heart rate variability (HRV) is de variatie in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen.

Wat zegt de HRV?

Het lichaam heeft een zenuwstelsel dat veel functies aanstuurt zonder dat wij daar bewust bij nadenken. Hartslag, ademhaling, ontlasting, zweten en spijsvertering zijn daar enkele voorbeelden van. Dit zenuwstelsel heet het autonome zenuwstelsel en bestaat uit twee delen: De sympaticus en de parasympaticus.

Sympaticus:

De sympaticus is het deel dat we kunnen vergelijken met het gaspedaal van een auto. Als de sympaticus geactiveerd wordt gaat de ademhaling sneller, de hartslag gaat omhoog, de doorbloeding stagneert en de spijsvertering staat stil. Er komt adrenaline vrij met als doel om pijn en vermoeidheid – tijdelijk – niet of minder te voelen. Vroeger was dit zinvol bij levensgevaarlijke situaties. We zagen een leeuw en werden bang. Het sympatische deel werd geactiveerd (adrenaline) waardoor wij lichamelijk fitter waren en geestelijk scherper. Zo konden wij vluchten voor de leeuw. Tot het gevaar weg was en wij zittend aan een beek van de schrik bijkwamen en het parasympatische deel weer activeerden. Nu wordt de sympaticus geactiveerd bij stress, verdriet, trauma’s en zorgen in plaats van bij levensgevaarlijke situaties. Deze oorzaken kunnen echter veel langer aanhouden waardoor het lichaam te lang geactiveerd wordt, zonder dat herstel de kans krijgt.

Parasympaticus:

De parasympaticus is het deel dat we kunnen vergelijken met het rempedaal van een auto. Als de parasympaticus geactiveerd wordt, gaat de ademhaling langzamer en minder diep, de hartslag daalt, de doorbloeding komt op gang, evenals de spijsvertering. De parasympaticus is belangrijk bij herstel, rust en aanvullen van energievoorraden.
Bij veel mensen met burn-out, ME of het chronische vermoeidheidssyndroom zien we dat de sympaticus overuren draait en dat de parasympaticus nauwelijks actief is. Het gaspedaal wordt continu ingetrapt en het lichaam krijgt geen gelegenheid zich te herstellen. Dit is een puur lichamelijke reactie op (psychologische) stress, verdriet of trauma’s. Deze reactie kun je afleiden uit de HRV en dat is meetbaar.

Welke klachten zijn kenmerkend bij een slechte HRV?

Als de balans tussen de sympaticus en de parasympaticus langdurig verstoord is, zal dat veel klachten kunnen veroorzaken. Enkele klachten: vermoeidheid, concentratieproblemen, gejaagdheid, overal tegenop zien, hartkloppingen, duizeligheid.

Kun je de HRV bewust beïnvloeden?

Als de HRV inderdaad aangeeft dat de balans tussen het gaspedaal en het rempedaal een disbalans is geworden, dan kun je met gedachten en ademoefeningen deze corrigeren. Bij veel oefening zal het lichaam onbewust de goede balans weer oppakken.

Samenvattend:

Je kunt, door de HRV te meten, erachter komen of iemand roofbouw pleegt op zijn lichaam. Daarna kun je door middel van (adem)oefeningen ervoor zorgen dat de HRV-waarden verbeteren. Daarmee zullen veel lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Marathon Revolutie systeem
Average rating:  
 0 reviews
Herstel wachtwoord
Geef je e-mail adres. Een nieuw wachtwoord wordt verzonden.